skip to Main Content
Alle gepubliceerde prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, exclusief BTW en eventuele verschuldigde BUMA.
anouk

Anouk

1990
Op haar vijftiende verlaat de Haagse Anouk voortijdig de Mavo. Zonder diploma op zak maar gezegend met een soulvolle stem zingt ze in de bruiloften- en partijenband Shotgun Wedding. Anouk doet auditie bij het Rotterdams Conservatorium. Hoewel ze niet beschikt over de vereiste vooropleiding wordt ze toch aangenomen. Na twee jaar moet ze echter van school af omdat haar theoriekennis te zwak is. In de popwereld is radio-dj Alfred Lagarde de eerste die haar talent opmerkt. Hij mixt enkele demo’s van haar. Via haar toenmalige echtgenoot leert ze Golden Earring-frontman Barry Hay kennen. Juist als ze het conservatorium moet verlaten komt Hay met de vraag of ze geïnteresseerd is in het opnemen van een single.

1 1

1996
Anouk’s eerste single verschijnt, Mood Indigo. Van huis uit heeft de pas 21-jarige zangeres een voorliefde voor blues en jazz, maar door de invloed van de muzikanten van Golden Earring is haar repertoire grotendeels gestoeld op rock. Mood Indigo doet het goed op de radio en Anouk gaat veelvuldig met Golden Earring op tournee om het voorprogramma te verzorgen. Ze ruilt haar band (met onder andere gitarist Derk Groen) in voor professionele muzikanten en neemt standvastig zelf alle touwtjes in handen. Een van de professionele muzikanten is gitarist Jack Pisters die in 2000 met de Amerikaan Keith Caputo tourt en in 2001 een album met hem opneemt. Na het succes van Mood Indigo duurt het vrij lang voordat een opvolger verschijnt. Barry Hay heeft het druk met het opnemen van een nieuw album met Golden Earring en heeft weinig tijd om daarnaast voor Anouk te schrijven. Via de drummer van haar band ontmoet de zangeres Bart van Veen, een verpleger die thuis voor de lol nummers schrijft. Met Bart begint Anouk aan het schrijven van repertoire voor een album waardoor zij ook haar eerste schreden op het componistenpad zet.

1997
De in het najaar verschijnende single Nobody’s Wife, een compositie van Anouk en Van Veen, maakt een golf van enthousiasme los. Wekenlang staat het nummer hoog in de hitparade. Meegetrokken door de single stormt het album Together Alone de top veertig binnen op nummer 4. De volgende week staat het zelfs op de eerste plaats. Zo snel is een debuutalbum nog nooit aangeslagen. Het overtuigende album bevat tijdloze rock met afwisselend een bluesy of alternatief randje. Anouks stemgeluid klinkt als een kruising tussen Joan Osborne, Alanis Morissette en Melissa Etheridge. Haar razendsnelle doorbraak trekt de aandacht van de media, die in haar de Nederlandse exponent zien van de Amerikaanse zangeressen die zich profileren als ‘sterke vrouwen’. Ondertussen ontvangt Anouk zowel voor de single als voor het album een gouden cd. Vlak voor het eind van het jaar wordt ook het eerste succes uit het buitenland gemeld. In Denemarken haalt Nobody’s Wife al even snel de top tien als in Nederland. Ook krijgt het nummer veel airplay op de clipzender MTV. In de band die haar dit jaar begeleiden zitten Satindra Kalpoe (drums), Carlos Lake (basgitaar), Paul Jan Bakker (gitaar) en Ruud Groenendijk (gitaar).

1998
Anouk is volgens de jury van de TMF Awards de meest belovende nieuwe act en de single Nobody’s Wife wordt beste single. Beide natuurlijk in de categorie Nederland. Edisons ontvangt ze in de categorieën Nederlands beste zangeres, nieuwe artiest en video. Het album Together Alone behaalt in Scandinavië de gouden en in Italië zelfs de platina status. It’s So Hard is de tweede single. Het nummer doet het goed, maar is lang niet zo succesvol als Nobody’s Wife. Bij concerten, zoals tijdens Noorderslag, roept de begeleidingsband (Kalpoe, Lake, Roland Dirkse en Sven Figee) nogal wat kritiek op. De zangeres houdt echter stug vast aan haar begeleiders en ziet haar publieke optredens een enorm succes worden. Tijdens de Koninginnenach in Den Haag op 29 april trekt Anouk zoveel publiek dat de boel uit de hand loopt en de politie besluit haar optreden voortijdig te stoppen. Met veel succes staat ze ook op Parkpop. Iets minder vergaat het haar op Pinkpop, waar Anouk een ei naar haar hoofd gesmeten krijgt. De zangeres antwoord met het uittrekken van haar besmeurde t-shirt en het onverdroten voortzetten van haar optreden. Sacrifice, geschreven door een goede vriend van de zangeres, is de derde single. Het liedje behaalt een mooie zevende plek in de hitlijsten. Met drie keer platina voor het album Together Alone is Anouk, na Borsato, de best verkopende Nederlandse artiest van het jaar. In november gaat de Bennie & Ballie-tour (genoemd naar haar twee katten) van start. Het is Anouk’s eerste echte tour door Nederland. Behalve door haar begeleidingsband wordt ze bijgestaan door het rapduo D.o.o.A. Ondertussen gaat in Amerika een grote publiciteitscampagne van start. De Haagse sluit een platendeal met de Amerikaanse maatschappij Sony.

1999
Anouk schrijft geschiedenis door met het nummer Nobody’s Wife op de tiende plaats de Top 100 Allertijden binnen te komen. De hoogste positie ooit door een Nederlands product behaalt. Ondertussen treedt Anouk door het hele land op met haar band (Kalpoe, Bakker, Dirkse, Figee en Michel van Schie). De tour wordt evenwel onderbroken door een keelontsteking die de zangeres noopt het een tijdje rustig aan te doen. Tussen alle bedrijven door gaan de voorbereidingen voor de nieuwe cd gewoon door. Omdat ze in Nederland geen rust kunnen vinden reizen Teeuwen en Bart van Veen regelmatig naar de Algarve in Portugal om aan nieuw materiaal te werken. De demo’s voor de nieuwe cd, waarop ze wordt begeleid door haar eigen band, klinken zo goed dat Anouk en technicus Erwin Musper besluiten ze te remixen in plaats van de nummers opnieuw op te nemen. Dit resulteert in Urban Solitude, net als Together Alone een solide rockplaat met aanstekelijk up tempo materiaal en aansprekende ballads. De single R U Kiddin’ Me trekt de aandacht en zorgt ervoor dat het album de nummer één is tijdens de Sinterklaas- en Kerstaankopen. Ondertussen start de kaartverkoop voor haar nieuwe tournee, ditmaal Tournedos genaamd.

2000
Anouk wordt het gezicht van Pepsi Cola. De Amerikaanse frisdrankgigant is tevens hoofdsponsor van haar tournee. Anouk speelt een klein rolletje in de op een boek van Leon de Winter gebaseerde film The Hollywood Sign. Ze tekent ook voor de titelsong. Wanneer Leon de Winter, schrijver van de film, tegen de wens van Anouk in de Telegraaf uitgebreid ingaat op haar medewerking probeert de zangeres te voorkomen dat het materiaal gebruikt wordt. Anouk is de grote winnaar bij de TMF Awards. Ze wint er maar liefst vier. In de categorieën Beste Single, Beste Zangeres, Beste Live Act en Beste Videoclip. Bovendien sleept ze twee Edisons in de wacht. Ze wordt door het publiek gekozen tot Beste Artiest en de jury kiest haar in de categorie Beste Zangeres Nationaal als winnaar. Anouk zou op alle grote festivals spelen (Pinkpop, Parkpop, Torhout/Werchter en Bospop), maar besluit op dokters advies een rustperiode in te lassen en zegt alle optredens af. Het album Urban Solitude wordt uitgebracht met bonus cd met daarop live opnames en twee videoclips. Anouk biedt op haar internetsite een aantal collectors items te koop aan. Fans kunnen via e-mail een bod doen op een gesigneerd Urban Solitude Songboek of een speciaal shirt met capuchon. De hoogste bieders krijgen het artikel opgestuurd. De opbrengst van de veiling gaat geheel naar de Dierenambulance in Den Haag. De single Break Down The Wall komt uit en is alleen te bemachtigen door spaarpunten van Pepsi in te leveren bij het postkantoor. Na drie maanden volledige rust is Anouk voldoende hersteld om naar Amerika te gaan voor nieuwe opnames. Het eerste Nederlandse optreden na haar gedwongen rustperiode is op 8 december in de Jaarbeurs te Utrecht tijdens een feestje van Radio 538. De onderhandelingen met Anouk’s Amerikaanse label eindigt in slaande ruzie omdat Anouk weigert in Amerika neergezet te worden als een nieuwe Melissa Etheridge. Anouk verruild woonplaats Delft voor Amsterdam waar ze gaat samenwonen met haar vriend The Anonymous Mis (Postmen).

2001
De nieuwe single Don’t is het startsein voor de AA Tour-Semi Acoustic-tour die vanaf februari door het land trekt. De begeleidingsband bestaat dan uit Michel van Schie, Satindra Kalpoe, Paul Jan Bakker en Roland Dirkse aangevuld met gitarist Stef van Es en toetsenist Eugène Latumeten van U-Gene & Oh Jay. Dyzack verzorgt het voorprogramma. Het optreden in Carré in februari krijgt juichende recensies. Het concert op 15 februari in het LVC te Leiden, in het kader van de Week van de Nederlandse Popmuziek, wordt afgezegd omdat Anouk een operatie moet ondergaan. Op 27 februari wordt het nummer Michel tijdens de Edison Music Awards door het Nederlandse publiek verkozen tot beste single van het jaar. Eind maart verschijnt Lost Tracks, een album met niet eerder uitgebrachte nummers zoals duetten met zangeres Sarah Bettens van K’s Choice en The Anonymous Mis, alternatieve en akoestische versies van oude nummers en alle tot dan toe gemaakte videoclips inclusief de nog nooit vertoonde ‘forbidden version’ van Sacrifice. Na een conflict ontslaat Anouk haar begeleidingsband. Eind juni hervat ze haar optredens met een nieuwe band die bestaat uit drummer Hans Eijkenaar, bassist Silvano Matadin en gitarist René van Barneveld (beiden ex-Urban Dance Squad), toetsenist Robin van Vliet (Slagerij van Kampen) en gitarist Jack Pisters (The Project, The Wishing Well). In juni speelt Anouk voor de tweede keer op Pinkpop.

2002
Anouk neemt tijdens Noorderslag de Popprijs in ontvangst. Het juryrapport looft haar veelzijdigheid, uitstraling, inzet en haar concerten. In maart schenkt Anouk 5.000 Euro van de Popprijs aan GAI, een instantie die zich bezighoudt met het verzorgen van mishandelde dieren. Ook de resterende 5.000 Euro gaat naar een goed doel. Op 18 april wordt Anouks zoon Benjahmin Kingsley geboren. In oktober laat Anouk weer van zich horen middels Everything. De single wordt een maand later gevolgd door het album Graduate Fool. Alle nummers zijn geschreven door Anouk samen met vaste componist Bart van Veen, behalve Bigger Side, dat door K’s Choice is gecomponeerd. Op de plaat wordt ze begeleid door Hans Eijkenaar, Michel van Schie, Leendert Haaksma, Rene van Barneveld en Lex Bolderdijk. Vanaf november bestaat haar begeleidingsband tijdens concerten uit Eijkenaar, Van Schie, Haaksma en Martijn van Agt.

2003
Anouk speelt in de Grote Zaal van de Oosterpoort tijdens Noorderslag. Tijdens haar tournee vanaf half maart staat 16Down in het voorprogramma. Op 24 februari krijgt Anouk tijdens het Harpengala in Bussum een Gouden Harp uitgereikt. Op 6 maart krijgt de zangeres in de Heineken Music Hall een Edison Music Award uitgereikt in de categorie beste zangeres nationaal. Anouk krijgt in april een TMF Award in de categorie Beste Zangeres Nationaal. De zangeres levert een gastbijdrage op Radio JXL – A Broadcast From The Computer Hell Cabin, het derde album van Junkie XL dat in juni wereldwijd wordt uitgebracht. Op 5 december bevalt Anouk van haar tweede zoon Elijah Jeremiah.

2004
Het album Update verschijnt op 5 januari. De plaat bevat dertien nummers waaronder zeven akoestische uitgevoerde liedjes die ook op de dvd Close Up staan en een akoestische versie van Between These Walls. De dvd bevat liveregistraties van optredens tijdens Werchter, Pinkpop en het Zwitserse Gurtenfestival, een documentaire en twee nummers van de 2 Meter Sessie. Anouk speelt de hoofdrol in een reclamespotje van chocoladereep Lion. Het eerste optreden van Anouk dit jaar is tijdens Paaspop in Schijndel. De zangeres speelt op 11 juni in het voorprogramma van David Bowie in de ArenA te Amsterdam. Anouk krijgt een juridisch conflict met haar moeder omdat die weigert in september het huis van de zangeres te verlaten. Anouk wil het huis verkopen om een verhuizing naar New York financieel haalbaar te maken. De rechter raadt beide partijen aan het conflict onderling op te lossen waarna de twee tot een schikking komen. In september gaat Anouk weer op tournee door het hele land met een semi-akoestisch programma. In haar begeleidingsband zit onder meer toetsenist Ronald Kool. Postmen verzorgt tijdens de hele tour het voorprogramma. Het vierde studioalbum Hotel New York, vernoemd naar het gelijknamige hotel in Rotterdam, verschijnt begin december. De nummers zijn geschreven in Hotel New York en de plaat is opgenomen in de stad New York. De plaat behaalt de hoogste plaats van de albumlijst. Op de slotavond van het tiende Holland Animation Film Festival in Utrecht ontvangt regisseur Rosto A.D. op 7 november de eerste prijs in de categorie muziekvideo’s voor de videoclip van I Live For You.

2005
Zaterdag 19 maart worden in het Amsterdamse Panama voor het eerst de 3FM Awards uitgereikt. Anouk ontvangt voor het nummer Girl de Schaal van Rigter – de prijs voor de meest gedraaide productie op 3FM. De prijs is vernoemd naar de in 2004 overleden DJ Wim Rigter. Daarnaast krijgt Anouk een Award voor beste vrouwelijke artiest. Het album Hotel New York behaalt eind maart in België de gouden status met een verkoopaantal van 25.000 exemplaren. In september staat de teller in België op 50.000 exemplaren waarmee de cd platina wordt. Tijdens de prijsuitreiking in de Rotterdamse Ahoy’ krijgt Anouk voor de derde keer een TMF Award in de categorie Beste Zangeres Binnenland. Tijdens de Muzikantendag in de Melkweg te Amsterdam op 21 mei krijgt Anouk een Duiveltje uitgereikt in de categorie Beste Zangeres. De muziekprijs is een initiatief van het Nationaal Pop Instituut. De winnaars zijn door een internetstemming op de website van het NPI door hun collega-muzikanten gekozen. Begin oktober wint Anouk drie Belgische TMF Awards: voor beste internationale artieste, beste album en beste videoclip. Anouk verzorgt bijna alle zangpartijen op het vierde album Green van Postmen, de band van haar man Remon Stotijn. Anouk is in november twee keer headliner in het Sportpaleis te Antwerpen. Op 3, 4, 16 en 17 december staat ze voor een uitverkocht Ahoy’. Het duo zZz speelt in het voorprogramma. Na de concerten in Ahoy’ verhuist Anouk met haar gezin naar Ohio om haar muzikale carrière voort te zetten vanuit de Verenigde Staten.

2006
Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in de Melkweg, tijdens de afsluiting van het Weekend van de Nederlandse Popmuziek in maart, wint Anouk in de categorie Beste Zangeres. In dezelfde categorie wint ze op 15 maart in de Melkweg een Edison Music Award. Tijdens de uitreiking zingt ze een bluesnummer mee met Normaal die een Edison winnen voor hun gehele oeuvre. Op 20 maart krijgt de zangeres in het Sportpaleis te Antwerpen twee keer een prijs tijdens Humo’s Pop Poll De Luxe, de jaarlijkse populariteitsprijzen van het Vlaamse blad Humo: een medaille in de categorie beste zangeres en eentje voor beste single (Girl). De zangeres staat in juni voor de vierde keer op het Belgische festival Rock Werchter. Anouk Is Alive is een dubbele dvd met daarop een registratie van de concerten in Ahoy’ van december 2005, aangevuld met een backstage documentaire en videoclips. Anouk wordt op 13 oktober tijdens de uitreiking van de TMF Awards opnieuw uitgeroepen

1 1

Gage: Op aanvraag

Youtube

Actueel

Video’s

Foto’s

Anouk
Back To Top